15 september 2008

Välkommen till Lärcaféet

Hemma i Forshaga har vi Lärcenter snart, men här i Geneve kör man med Lärcafé, The Learning Café. Samt ”talking object”, kommer inte ihåg vad det heter på svenska, det var länge sen jag hade barn på dagis. Talking object är en grej som man måste hålla i för att få prata, i vårt fall en hederlig gråsten av måttlig storlek.

Förlåt om det låter lite raljant, men en konferens med över 60 deltagare som ska utbyta erfarenheter för att sedan kom fram till bra rekommendationer på några få dagar måste ju organiseras på något vettigt sätt. Grupparbete, visst, med ordförande och sekreterare? Nej, vi har en värd, en berättare och några resenärer i vår grupp. Kul, va. Värden håller ihop det hela, berättaren redovisar ett exempel, en erfarenhet, och resenärerna (jag är en av dem) ställer frågor, noterar en del intressanta lärdomar och drar vidare till nästa grupp, lyssnar, drar paralleller och bidrar till nya slutsatser (biroll, haha).
*

Ämnet för hela tillställningen är samarbete inom rörelsen. Som borde förbättras, för att insatserna ska bli effektivare och resultatet mer fullständigt redovisat. Viktigare än det mesta är detta för Röda Korset just nu, när kraven ökar på samverkan och samspel i biståndet.

Annars är det mycket ”long time no seen” i luften en sån här dag. Daniel från Liberia, Fernanda från Mocambique, Ibrahim från ledningen här i Geneve, Kalle från Finland, Bente fra Norge, Abu Baker från Sudan med flera med flera. Och nya kontakter knyts redan första dagen – David från U.K., Majed från Palestina och Abdul från Yemen, alla resenärer som jag, i min grupp. Inte oviktigt detta med personliga vänner runt om, mycket blir begripligare och snacket blir rakare.

För övrigt skiner solen även om det är höst i luften.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Känner igen övningen från några varianter jag tvingats gå igenom Denb ena mer pedagogisk än den andra. Kör ni med gula och rosa Notislappar också??
Verkar i övrigt vara en fantastisk miljö du befinner dig i.

Anonym sa...

Jovisst, gula notis och olika runda grejer att skriva pa och hafta upp pa en cardboardtavla. Mighty fun. Ska kolla hur allt tas om hand av pedagogerna.