10 september 2008

Vadå strategisk plan??

Det blev Ulimboka Mwakilili som gav hela rådslagssprojektet en ny dimension.

- Jag har länge, sa Ulimboka, tänkt få till en lokalavdelning i Rungwe nära gränsen till Malawi. Nu passade jag på när rådslaget kom, vi hade ju tryckta affischer och ett bra tema, ”Twende Mbele”. Det blev populärt, och får vi nu bara tag i medlemskort så är den nya avdelningen ett faktum.

Andra fyllde på: man hade träffat många medlemmar som inte synts till på länge, det fanns en nyfikenhet också: vadå strategisk plan??

I utvärderingen är det just initiativet, inbjudan att delta i processen, som får högst poäng, tätt följd av uppgiften att genomföra det hela i form av gruppdiskussioner - se bild. Gruppen skulle enas om sitt svar, vilket skulle kräva diskussion och inte bara att fylla i en blankett. Till det kom en annan fördel, som en av deltagarna beskrev så här:

- Eftersom många frivilliga knappt har gått i skolan, gav grupparbetet möjlighet för dem att vara med och påverka svaret.

*


Jo, det fanns problem också. Pengarna som behövdes till rådslaget och som Svenska Röda Korset ställt till Federationens förfogande blev kraftigt försenade och trasslade till det hela rejält. Och sammanställningen av alla rapporter visade på en del metodiska brister, som vi nu har diskuterat rätt ingående, med tanke på framtida rådslag. Bättre förberedelser, lite förenklad uppläggning och tydligare instruktioner.

Och hur gick det med det stolta målet, att prata strategisk utvecklingsplan med 5 800 medlemmar och frivilliga? Jo, det gick - inte mindre än 7 367 ställde upp! Det är imponerande. Vet man sedan vilka ytterst måttliga resurser regionerna har, är det obegripligt bra.

Nu ska vi sätta oss med alla synpunkter på utkast till mål och riktlinjer för att få till en komplett första version av planen. Den ska bums ut till regionerna, som träffar sina styrelser före månadens utgång. Sen väntar en ny bearbetning och den 27 oktober klubbas planen av National Executive Committee, NEC.

Jag håller tummarna. Hade jag varit i Sudan hade jag sagt In shaa Allah.

Inga kommentarer: