14 maj 2009

Mount Kenya finns men inte idag

Nyeri ligger 15 mil norr om Nairobi. Jag har just kommit tillbaka. Det tar knappt två timmar till stadsgränsen plus en timma i Nairobis rusningstrafik, som pågår dygnet runt. Nästan. Nyeri ligger nära Mount Kenya, en imponerande bergstopp. Säger dom. För idag syntes intet. Det är regnperiod här och i natt regnade det inte måttligt.

Har träffat fem rutinerade medlemmar i Röda Korsets Mountain Rescue Team. De gör allt från att bära prylar, visa vägen samt ta hand om din höjdsjuka och vrickade fot.


Inte långt därifrån jobbar Margret och Wachira med en hyrd bit jordbruksmark. Just nu är det bönor på gång. Torkan har varit besvärlig, men nu ser det bättre ut. Skörden går bland annat till AIDS-drabbade, som också får jobb med sådd och skörd.

Vid lokalföreningens kontor har man startat en skräddar- och sömmerskeutbildning. Ger stöd till ungdomar som vill starta eget, men genererar också inkomster till Röda Korset.



Styrelsens vice ordförande var med på rundresan. Han är driftig som Bill Gates och Bill Clinton tillsammans, är Nyeris största arbetsgivare (bryggeri med Highlands vatten och soft drinks) och hade vänligen att bjuda oss på lunch på en restaurang med egen forellodling.

Samt apor som vi inte fick mata, men som gärna dök upp på bordet och tog en brödskiva om man inte passade sig.


Samtliga ovan nämnda tycker att jag ska komma tillbaka med familj, vänner och grannar. Varför inte? Kanske ska vi bo på Outspan, 1765 m ö h.



Mitt hotellrum var ca 40 kvm plus badrum en trappa ner. OK, ingen dusch men det gjorde inget. Fanns ändå inget varmvatten.

*

Inga kommentarer: