3 oktober 2008

Scaling up bättre än donor driven

Några hektiska kursdagar går in på finalen. Vi har blivit bättre facilitators, förhoppningsvis, som kan bidra till att Röda Korset på olika håll i världen kan ta fram genomtänkta och hållbara program för dem som behöver hjälp. Konsulterna kom från ICA (Institute of Cultural Affairs) i London och de har gjort ett bra jobb på alltför kort tid. Som avskedspresent fick vi en bok som borde räcka hela hemresan: The Art of Focused Conversation eller hur man får stuns på gruppdiskussioner. Deras pass idag inleddes med sju minuter ur 50-talsfilmen Tolv Edsvurna Män, en mycket bra ingång, faktiskt.

Alla organisationer har sina ”rätta” ord och uttryck. Om du tänker hälsa på hos Internationella Röda Korset i Geneve den närmaste tiden, här är några tips som håller snacket igång och gör dig till en som vet vad som gäller. Tre bra grejer: Scale-up=lägg på ett kol; Driver’s seat=plats där t ex Sierra Leones Röda Kors ska sitta; New Operating Model (NOM)= senaste försöket från högkvarteret att ta ledningen i det viktiga jobbet att samordna. Andra formler ska du spotta fram, lätt föraktfullt: Donor driven=givaren bestämmer, särskilt bedrövliga är back-donors som SIDA eller EU, som har mängder av krav på varje spenderad krona. Pure donorship är inte bra, active partnershipping ska det vara. Välkommen till Geneve!
*


Det bästa med en kurs som denna kanske är de nya kontakter man knyter. Jag har på ett par dagar skaffat mig direktkontakt till så gott som alla som jobbat med eller är knutna till utveckling av Cooperation Agreement Strategies eller Operational Alliances inom rörelsen vare sig de bor i Nepal, Nairobi, Lima eller här i Geneve. Ovärderligt ute i fält, när ett bollplank är vad du behöver för att lösa ett akut problem och komma vidare.

Imorgon lördag, en halvdag där vi som deltagare talat om vad vi behöver komplettera med. Jag har anmält mig till gruppen som ska prata om ”vad kan vi lära av misstag vi gjort?” Det är mer hälsosamt än det låter att kolla upp vad som hände i de ofta ambitiösa ansatser som trots allt floppade.

Nu tänker jag krypa ner i min förträffliga hotellsäng – tro det eller inte men jag kollade hela vicepresidentdebatten i natt, dryga 90 minuter mellan tre och halvfem. Intressant. Annars är det läge att dra hemåt, regnet är kallt och i Alperna en bit härifrån ser man snöflingor.

Inga kommentarer: