6 juli 2008

Abu Bakarr har blivit förman

...
Han heter Abu Bakarr Conteh och är 22 år. Han är stolt, för han har utsetts till förman för BB&C, Brick, Blocklaying and Concreting. ”Jag är ung och stark och kan klara det här” säger han och tar mig med till sina elever, 15 totalt varav två flickor. Vi tar en fotbollslagsbild med dom som fanns i närheten.

Abu Bakarr är med i YEP, Youth Empowerment Program, som håller till i Waterloo, en knapp timme från Freetown. Var tidigare ett CAR center, Child Advocacy and Rehabilitation, men åren går och många barn som drabbats av inbördeskriget för snart tio år sedan har blivit ungdomar. Problemen hänger i, följden av missad skolundervisning, misstänksamhet från bybor i deras omgivning, traumatiska upplevelser som aldrig vill lämna dem i fred.

YEP har lagt till svetsning bland sina ”linjer”, andra utbildningar lär ut husbygge och sömnad.

Abu Bakarr kom till CAR för tre år sedan, visade ambitioner och lyckades väl. Och nu är han förman. Han bor i Rokel, runt 10 km bort. Han går hemifrån halv sju för att vara på plats klockan åtta. Buss kostar 2 kr enkel resa, så det försöker han undvika. Pengarna behövs till annat, fru och tre barn hemma, varav ett är hans brors. Men ändå, två egna barn och bara 22 år? När Abubakarr berättar att de är fem och åtta år, tror jag att jag hör fel, men Victor som följt med mig till YEP nickar. Kriget, säger han, gjorde att mycket blev annorlunda. Abu Bakarrs far dödades av ”rebellerna” och av sin farbror fick han ett tydligt råd: skaffa dig ett yrke!

CAR centers finns på flera platser, YEP kommer att ta över under de närmaste åren även där. Yrkesutbildningen kompletteras med hjälp att bearbeta upplevelser från kriget. Återkommande kontakter med ledare i de samhällen och byar där ungdomarna bor betyder mycket. Det handlar om att förstå, förlåta och ge ungdomarna en chans att visa att de kan och vill.
...
YEP drar in en del pengar genom att sälja vad de tillverkar. Jag avstod från att köpa cementblock och metallformar för att koncentrera mig på kläder. Så -först till kvarn på Mötesplats Kupan i Forshaga om en dryg vecka kan få chansen att klä sig afrikanskt i sommar och samtidigt ge sitt stöd till ett mycket bra jobb som Sierra Leones Röda Kors gör i Waterloo.

2 kommentarer:

Lars H sa...

Nyfiken på din uppgift om att utbildning varvas med hjälp att bearbeta traumatiska upplevelser från kriget. Hur ges den hjälpen rent konkret? Frågan om traumabearbetning har ju blivit mer kontroversiell under senare år.
Lars

Gunnar sa...

Man arbetar dels i grupp (drama, musik, lek/spel), dels individuellt. Under hela tiden (10 mån plus follow-up 6 mån)har eleven samma counsellor. Utgångspunkt trust and acceptance. Man ser barnet som offer, inte förövare, oavsett. Parallellt jobbar man med community sensitization i hela området. Mer finns att säga, får nog skicka något om det till dig...