9 april 2011

Generalisten


Ibland, rätt ofta faktiskt, har jag nytta av min folkskollärarutbildning för snart 50 år sedan. En sådan yrkesman kan nämligen ingenting om precis allting. Kunna spela Din Klara Sol på tramporgel, hantera en rubank och visa elegant hur man nyttjar gymnastiksalens plintar. Numera kallas det att vara generalist.

En mig mycket närstående frågade för ett tag sedan, men vad GÖR du egentligen där nere i Juba? Head of IFRC Sub Office säger ju inte mycket. Kanske klarnar uppdraget med följande noteringar från veckan som gått.

Jurist. Smärre upphandlingar av varor och tjänster ska föregås av anbud och dokumenteras i avtal. En ny rödakorsförening är i vardande. Nu ska alla överenskommelser steg för steg undertecknas här nere, inte i Khartoum. Har jag synpunkter på Liabilities och Miscellaneous?

Ekonom. En ny plan ska vara klar om några veckor och täcka andra halvåret. Vi behöver en budget för kontoret utöver olika program. Pågående verksamhet – inga problem. Men nya? En tvådagars utbildning i VCA för 40 deltagare från tre stater, vad kostar det med resor, uppehälle och kursmaterial?

Logistiker. En flotta av trailers är på väg från Kenya. Händelsevis har ansvarig delegat hunnit avsluta sitt kontrakt, eftersom det hela olyckligtvis har blivit försenat. Transportplanering - konvoj eller enskilt? Tullpappren är klara, men om antalet containers inte stämmer exakt?

Byggare. Fundament för containers måste byggas, eftersom de ska bli lagerhallar för en tid framåt. Hur många wheel-barrows sand går det på en trip? Kan vi pruta på arbetskostnaden, 600 SDG per container?

Affärsman. Föreningen hyr ut rum till oss som är här tillfälligt. Vi får också hyra kontor. Intäkterna ska räcka till elräkning, bränsle till generator, vakter, städning, reparation och underhåll. Vi behöver en affärsplan, marknadsföringsinsatser och standardkontrakt (se ovan under jurist).

Personalare. Vi har tre lokalanställda och väntar två, kanske tre delegater. Alla som jobbat i branschen vet att ett bra samarbete på jobbet i mycket handlar om relationer och atmosfär. Samt att saker fungerar, det må vara internet på kontoret eller vatten i duschen.


Ambassadör. Receptionist. Socialarbetare. Administratör. Driver (jag har en alldeles ny Landcruiser, se bild, varningsblinkers i korsning betyder jag kör rakt fram…. )

Välsignade folkskoleseminarium på Hööksgatan i Karlstad som inpräntade : tro inte att något är någon annans jobb. Du måste vara beredd att göra allting. Fast du inte vet någonting.


2 kommentarer:

Christian sa...

Ahhh, tack för förklaringen...nu förstår jag vad du gör för något! Allt i allo är en ovärderlig kompetens.

Jan sa...

Det var en intressant och detaljerad beskrivning av dina uppgifter. Med den stora och bastanta antennen längst fram på bilen måste kunna få in Radio Värmland, eller hur?