23 april 2011

En annorlunda påskafton

Tuppen gol vid halvsju, när ljuset kom. Så långt var morgonen som vanligt. Men redan utsikten från gästhusets ”vardagsrum” ändrade allt. Två trailers med vardera två containers på gräsmattan. Och lite längre bort, fyra trailers till. De skulle ha kommit i tisdags, men…

Fram till Nimules gränskontroll gick det mesta som det skulle. Men sedan började väntan. Och diskussioner om ”avgifter”. Jaså, ni ska inte betala? OK, då får ni vänta medan vi ”kontrollerar”. P-avgift 20 dollar per dygn. Och det finns gott om parkeringsplatser.

Så efter några mil, poliskontroll. Och sedan en till. På torsdag kväll framme vid Juba bridge. Tull igen, men stängt för dagen. Förra gången Eastern Equatoria state, nu Central Equatoria. Varje delstat kör sin tull. Värmland kanske skulle ha en tull vid Kilsbergen och en mellan Säffle och Åmål.

Men trots att det är Långfredag så kommer våra trailers igenom. Nu är det bara några kilometer kvar. Men inte mindre än sex checkpoints hinner det bli. Tolv chaufförer i 30-årsåldern skakar på huvudet. Nog finns det ”avgifter” i Kenya, men det är inget jämfört med här. Jag tänker att det är bra att vi handlat upp till fasta priser.

Vår ”Plan A” bygger på att porten till vår compound är stor nog för bilarna. ”Plan B” betyder omlastning utanför till mindre bil och flytt av kran, ny avlastning… Plan A gick igenom och där sparade vi runt 2000 dollar. Killarna är duktiga chaufförer, utnyttjar varje centimeter mellan murar och lyktstolpar. De elva som inte försöker backa in, viftar med händerna och skriker goda råd. Samtidigt, men lite olika råd.

Peter rattar kranbilen. Den är stor, men det är Peter också. En kille att se upp till.

Jag byter skjorta igen, tackar alla för ett gott jobb. Jaså, inte faktura. Kontant? Men vår kassör är i Yei på påsklov och bara han har nyckel till kassaskåpet. OK, snabba lån från goda vänner plus mina sista dollar och Peters ärrade ansikte tinar äntligen upp igen.

När dammet lagt sig och det blivit tyst på gården är klockan nästan sex. Jag kommer på att jag har ett ägg i kylen. Plus en bit gorgonzola som jag köpt för dyra pengar. Det får bli årets påskbuffé.


Inga kommentarer: