21 april 2009

EUs fattigaste hörn

*

Utanför mitt fönster flyter Daugava, stor som Klarälva, på väg mot Riga och Östersjön. Det finns ett miljardprojekt som går ut på att koppla denna flod med Dnepr, vilket skulle betyda segelled från Svarta Havet till Östersjön. Men här i Kraslava är det nog det sista någon pratar om just nu. Tillvaron stavas k-r-i-s och det heter ungefär så på lettiska också. Regionen lär vara den fattigaste i hela EU. Befolkningen är enligt registret 34000, i verkligheten kanske bara 24000, resten är nån annanstans och jobbar. Här är arbetslösheten officiellt 15%, i verkligheten kanske 50-60%, eftersom det inte lönar sig att registrera efter de första nio månaderna. Från Riga är ingen hjälp att vänta, landet är närmast konkursmässigt hör vi i dagens nyhetssändningar. I den miljön kämpar Röda Korset med stöd till ett växande antal utsatta människor. Själva hotas de av indragna kommunala stöd till hyror och olika projekt. Samarbetet med Nord Tröndelag, distriktet norr om Trondheim, framstår som allt viktigare. Det tycker också Sandra, regionchef och enda anställda, som just denna dag fick blommor på sin födelsedag.
*

Och det är det samarbetet som jag är här för att ta reda på hur det fungerar. Jag har rest runt i regionen, sett friskvård på äldreboende, hälsovård och kläddistribution (bilden, med väst från Norge), hem för skolbarn från riskfamiljer och mycket annat. Mycket är annorlunda i arbetssätt och metoder, men energin och arbetsviljan känns igen. Det går att göra en hel del med små medel och stor beslutsamhet.



Jag bor på ett gästhus, matsalen är ett renoverat garage men eftersom jag är enda gästen får jag frukost och kvällsmål i köket. Frun i huset sköter nästan allt, det är lite av att vara inackorderad som det hette för femtio år sen. En fördel är att familjens trådlösa gärna får användas, det snabbaste jag träffat på utanför Floragatan. Har just kollat Rapport och har nu SR Klassiskt i örat.

Ikväll blir det tidigt i säng. Frukost är beställd till 0420, bussen till Riga avgår 0500, ETA Riga fyra timmar senare. Ska träffa Röda Korsets internationella sekreterare Eva, frampå kvällen slutsnack med Valdis, generalsekreteraren. Hem på torsdag, nästa tripp blir Kenya en bit in maj.
*
PS. Ska du till Riga, insistera på att få bo på Elizabete Hotel, det som ligger på Elizabetes iela 27, bättre kan du inte få det för halva priset. Receptionen gör allt för dig, frukosten är ett konstverk (!) det finns wi-fi, gratis dessutom. DS.
*

1 kommentar:

Anonym sa...

Den där äöva kanske ä lika stor men inta lika vacker som Klarälva Så dä så