10 april 2009

Semana Santa på Sydkusten

På 14 timmar hinner man mycket i Forshaga: kolla posten, byta till sommardäck, vara frivillig rödakorsare på Lintjärn, packa… Mitt i natten till lördag drog Anne och jag till Landvetter och lät Air France ta oss till Malaga. Från norska vintern till spanska våren, men det finns fler likheter än jag anade. I Norge fokus på fjellhytten, här Semanta Santa, den heliga veckan som sätter sin prägel på alla platser från den lilla byn Rio Gordo till storstan Sevilla. På vårt hotell mötte vi ett helt fotbollslag från Sogn och Fjordane och tv håller med Norges kanal 1. Till och med Svenska Kyrkan hade intagits av norrmän, som serverade våfflor till kaffet och dagens nummer av Aftenposten…



Vi har en liten Seat som tar oss runt. Första turen gick till Marbella och Puerto Banús, hamnen med de häftiga båtarna, sedan till Mijas och Ojén, vackra byar i bergen ovanför Fuengirola. Nästa dag till morernas Granada och Alhambra, överst på topp tio listan för Andalusien. Snopet dock: medeltidspalatset besöks av två miljoner varje år och just när vi kom var de flesta av dem där – allt var utsålt! Vi kom dock över biljetter till Generalife, de angränsande trädgårdarna, som kungligheterna använde som sommarresidens. Bara det var värt resan, se bildbevis! Vi fick extra tid att vandra runt i stan och hann till och med gå vilse i martyrernas palatsträdgård, Carmen de los martires. Sierra Nevadas snöklädda toppar ramade in utsikten.

Efter en slappardag här i Fuengirola med bläckfisksallad och friterade färska sardiner på La Caracola vid hamnen, besök på Svenska kyrkan och någon timme vid poolen här hemma, drog vi till Sevilla. Tre saker på agendan. 1) Katedralen, kristenhetens största kyrka vad gäller volymen, takhöjden är 43 meter. Tornet, La Giralda, en symbol för staden, var från början en minaret. 2) Real Alcázar, kungligt slott med sköna salar och otaliga små trädgårdar, en blandning av nytt (1800-tal) och väldigt gammalt. 65+ går in gratis, men jag hade inget id-kort så där rök EUR 7,50 – dagens komplimang. 3) Alfredo Herrero-Langa, rödakorsdelegat som vi träffade i Khartoum för nästan tio år sedan, nu gift med Helga och far till Nicolas, 2 år. Vi lämnade när stan började korkas igen av dagens kyrkliga processioner. Hem via Ronda, en av pueblos blancos, de vita byarna i bergen.



Igår drog vi till Gibraltar, en riktigt turistig plats, men The Rock var häftigare än väntat och utsikten från toppen (linbana dit) var otrolig: Europa på ena sidan, Afrika på andra, Atlanten möter Medelhavet. Och alla historiska händelser från neanderthalarna till våra dagar.
På kvällen kollade vi in processioner och blåsorkestrar här i Fuengirola (hur får kyrkan tusen frivilliga att ställa upp i timmar, sent på kvällen och mitt i natten?). Idag, långfredag (varför heter det Good Friday?) ska vi besöka Rio Gordo, en by med ett traditionellt passionsspel. Påskaftons morgon hemåt med en eftermiddag i Paris. Två påskdagar i Forshaga, sedan står Ryssland och Lettland på listan. Och den sjunde och avgörande SM-finalen som vi hade hunnit se, blir inte av. Men det är OK, Färjestad är svenska mästare. Tack Jonas och grattis Jörgen!





1 kommentar:

Anonym sa...

Glad Påsk och hälsa aporna i Gibraltar